Akupressur & Ansiktsakupressur

Akupressur

Akupressur är liksom akupunktur en del av den traditionella kinesiska medicinen. Kinesisk medicin har naturligtvis samma syfte som västerländsk medicin, nämligen att bota eller lindra olika sjukdomstillstånd, men kinesisk medicin skiljer sig också i flera avseenden från den västerländska. Främst därigenom att i kinesisk medicin ser man till hela människan, man har ett holistiskt synsätt. I kinesisk medicin handlar det inte bara om att bota ett visst sjukdomstillstånd, det handlar också om att hela människan ska vara i balans – hennes kropp och hennes psyke. Medicinen ska inte heller bara behandla redan inträffade sjukdomstillstånd, utan också verka förebyggande, så att patienten överhuvud inte behöver bli sjuk.
När man ger akupressur arbetar man med samma punkter på patientens kropp som vid akupunktur. Men man stimulerar punkterna med fingrarna, inte med nålar. Effekten är densamma, men tekniken litet annorlunda och mera skonsam.
Den skepsis som tidigare fanns i västerlandet mot akupunktur och akupressur har under de senaste trettio åren gett vika. Det finns nu hundratals studier där man kunnat belägga effekten av akupunktur och akupressur. Inom gammal österländsk medicin talar man om ett naturligt energiflöde genom kroppen. Denna naturliga energi strömmar genom de s.k. meridianerna. Enligt kinesisk tradition börjar en meridian i fingertopparna, ansluter därefter till hjärnan och slutligen till det aktuella organet. Moderna anatomiska studier visar att meridianerna närmast motsvarar nervbanor inom det sensoriska nervsystemet. Man antar idag att själva akupressurpunkterna motsvarar nervknutar inom det sensoriska nervsystemet. Enligt kinesisk tradition återställs balansen inom den aktuella meridianen när akupressören trycker på dessa punkter. Moderna neurofysiologiska metoder visar också på aktivitet i hjärnan när punkterna stimuleras.

Akupressur är den lämpliga behandlingsformen vid en rad hälsoproblem, t.ex.:

Värk i nacke, armar, axlar, rygg och leder, reumatiska problem.
Idrottsskador, inflammation i benhinnor, hälsenor och muskler, ischias.
Migrän, huvudvärk och förhöjt blodtryck.
Magsmärtor, förstoppning.

Erfarenheten har också visat mig att det är värdefullt att kombinera akupressur med kinesisk massage, eftersom detta samtidigt ger ett ökat välbefinnande.

Stress, trötthet och depression

Stressrelaterade besvär och kronisk trötthet har blivit allt vanligare i vårt samhälle. Genom återkommande behandlingar med akupressur i kombination med kinesisk massage får du större motståndkraft mot de dagliga påfrestningarna och motverkar att spänning ackumuleras i kroppen.
Belastning i vardagslivet kan också leda till stress, utbrändhet, ångest och depression. Akupressur är välgörande vid dessa tillstånd och det finns särskilda tekniker utarbetade för just behandling av dessa problem.

Seniorer

En kombination av kinesisk massage och milda former av akupressur är ytterst välgörande för äldre personer med god terapeutiska inverkan på rörelseproblem och dålig blodcirkulation.

Akupressur i Kina

Undervisning i akupunktur och akupressur ingår som en del av den traditionella kinesiska läkarutbildningen. Det är alltså en medicinsk behandlingsform och det är viktigt att man har goda medicinska kunskaper om man ska ge akupressur och uppnå resultat med behandlingen.

Ansiktsakupressur – en behandling som gör dig vackrare

Kosmetisk akupressur – ”Ansiktslyft utan kirurgiska ingrepp”

I Kina är ansiktsakupunktur vanlig som skönhetsbehandling. Som i all akupunktur använder man nålar som man sticker in i ansiktets akupunkturpunkter. Det är inte en smärtfri metod och det kan ge blödningar och svullnader i huden. Jag använder mig av akupressur, som är en bättre metod när det gäller ansiktsbehandling. Den är dessutom smärtfri. I stället för att sticka in nålar trycker jag på ansiktets akupunkturpunkter med mina fingrar. Det ger en mycket bra kosmetisk effekt. Det ökar hudens elasticitet och ger en riktig ansiktslyftning. Minskar rynkor kring ögonen, pannan och munnen och minskar storleken på ansiktsporerna.
Akupressur är en effektiv icke kirurgisk behandling för att minska tecknen på åldrande. Den baseras på traditionell kinesisk medicin. Estetisk akupressur är en av de populäraste ansiktsbehandlingarna i Kina och runt om i världen just nu och är ett alternativ till kemisk behandling.
I Kina har behandlingar för föryngring och vitalisering av huden med akupunktur använts under flera tusen år och var tidigare endast förbehållet privilegierade grupper. Jag använder akupressur istället för akupunktur, det har samma effekt, men är helt utan de skador och blödningar som akupunkturnålar kan orsaka. En behandling med ansiktsakupressur kommer att ge dig en känsla av välbefinnande och avslappning
Enligt traditionell kinesisk medicin går de flesta meredianerna genom ansiktet. Vid ansiktsbehandling med akupressur påverkas hela kroppen, t.ex. höjs immunförsvar och hormonfunktion. Stressen minskar och det psykiska välbefinnandet ökar – detta som bonus till att behandlingen får dig att se yngre och vackrare ut.

Minimerar eller tar bort fina linjer och rynkor.
Reducerar påsar eller mörka ringar under ögonen.
Förbättrar ansiktsfärgen och ger huden en hälsosam lyster.
Minskar storleken på porerna..
Ökar blodflödet.
Reducerar akne

En behandlingsprocess är 10 gånger. Då kan du se tydliga förändringar. Men du kan komma så många gånger du vill. Om du bara vill komma en gång och testa effekten, så går det också bra.

Pris: 60 minuter 600 kr. I priset ingår ansiktsakupressur och mjuk massage. Jag använder en speciell ansiktskräm för att minska rynkor och öka hudens elasticitet.

Kinesiskt tempel (© Zhao Ming)